Ο Δήμαρχος Χίου συμμετείχε στις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης “Regional Growth Conference, RGC 2022”

 

 

 

 

 

Ο Δήμαρχος Χίου κ.Σταμάτης Κάρμαντζης συμμετείχε στις εργασίες του  Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης  “Regional Growth Conference, RGC 2022” που λαμβάνει χώρα στην Πάτρα. Επίκεντρο της συνεδρίας στην οποία έλαβε μέρος από κοινού με άλλους Δημάρχους της χώρας αλλά και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτέλεσε το πεδίο των έξυπνων πόλεων καθώς και της μετάβασής τους στην εποχή των ευφυών πόλεων μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η ιδέα των έξυπνων πόλεων «smart cities» έχει εμπνεύσει τις διοικητικές αρχές οι οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα κελεύσματά της, επισημαίνοντας τις εντυπωσιακές παρεμβάσεις που έχουν προωθηθεί σε αυτήν τη βάση από την Κυβέρνηση, αλλά και την αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων αλλά και πολιτικών πράσινης ανάπτυξης.

Επόμενο βήμα τόνισε θεωρείται η μετάβαση στις ευφυείς πόλεις «intelligent cities» όπου θα δώσουν ώθηση στις καινοτόμες πρωτοβουλίες και θα μετατρέψουν τις πόλεις μας όχι απλώς σε «έξυπνες», αλλά σε «ευφυείς» αλλάζοντας δραστικά τη ζωή και την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών τους.

Όπως σημείωσε «έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προσπάθειες για την αλλαγή της νοοτροπίας διοίκησης. Εμβληματική είναι ασφαλώς η συμβολή προγραμμάτων όπως το ‘Πρόγραμμα Τρίτσης’ αλλά και του Πράσινου Ταμείου. Πλέον η αειφορία, το περιβάλλον και η βιωσιμότητα αποτελούν τη βάση των σχεδιασμών σας σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικό παράδειγμα για το Δήμο Χίου είναι η εντυπωσιακή επιτάχυνση των διαδικασιών ανακύκλωσης. Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράμε και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για την ηλεκτροκίνηση, τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο,  χρειάζονται ακόμα γενναίες προσπάθειες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να καλύψει μία μεγάλη απόσταση σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης. Μέσα από πολλές ελλείψεις και περιπέτειες αγωνίζεται να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτούνται οπωσδήποτε οικονομικοί πόροι, εκπαίδευση και στελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με καταρτισμένο προσωπικό σε θέματα καινοτομίας.

Η ενεργοποίηση και η επιμόρφωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού κρίνεται σκόπιμη σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Τέλος, χρηματοδοτήσεις για συναφή έργα υποδομής είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη μετάβαση από τις έξυπνες πόλεις στις ευφυείς».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.